follow

3 Jan 2014

Ambuyat a.k.a linut

Ambuyat
Cuti hari tu teringin rasa nak buat ambuyat. Last makan pun masa umur 8-9 tahun. Sekarang pun masih lagi xpandai makan ni. hihi. Kalau orang tua-tua makan, masuk mulut terus telan. Tapi kalau ana makan, masuk mulut, kunyah baru telan. Sampai orang tua-tua tergelak tengok sebab berkunyah nak makan ambuyat ni. ^^

Senang je nak buat ambuyat. Bahan-bahannya cuma::

1. Tepung sagu
2. Air masak
3. Air yang dimasak (air yang baru mendidih)

  1. Tepung sagu dicampur dengan air masak. Jangan banyak, jangan sikit, sedang2 je.
  2. Biarkan dulu selama 5-7 minit.
  3. Bancuh sagu dengan air panas yang baru mendidih. Kacau hingga sebati dan masak sehingga sagu kelihatan jernih dan likat (seperti gam. Ini menandakan sagu itu dah masak).
Kemudian, jadilah seperti gambar diatas. Gambar tersebut 1st trial, jadi xkelihatan menjadi sikit ^^ Dah siap, boleh la makan dengan sambal belacan atau yang lain (mengikut cita rasa masing-masing) 



Selamat mencuba! :D

Tiada ulasan:

Catat Ulasan